Monday, December 23, 2013

Mana Adik, Mana Abang?

Kesinambungan dari previous entri.

So, dah tengok gambar Syauqie kan. Ni progress berat baby dari lahir sampai 6 bulan. Membesar dan memberat dengan jayanya.


Berat baby.

6.3 kg.

6.7 kg.

7.4 kg

Opss.. Masa 5 bulan, 7.8 kg, lupa nak update pic kat instagram. Hehehehe


8.3 kg.

Compare Rayyan dengan Syauqie masa baby dulu, Syauqie lagi tembam tembun dan lagi semangat badan dia. Tengok la berat dia macamana. Nak dukung sekarang pun dah tak larat.

Kan entri sebelum ni ada mention, muka Rayyan ngan Syauqie masa 5 bulan sama sangat. Ni la buktinya!


.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.
Masing masing 5 bulan. Mana satu adik mana satu abang???





Haaaa lebih kurang sama kan muka diorang. Kiri tu Syauqie, kanan tu Rayyan. Baju pun kebetulan sama.

Biasa la, dapat anak jantina sama ni, baik recycle je baju. Takde la membazir. Kannnn... Hehehehe..

Tunjuk Rayyan gambar ni, pandai pulak Rayyan dia kata kiri tu Syauqie kanan tu Rayyan. Pandai abang. Lagipun gambar kanan tu masa pakai henpon cap ayam so gambar blur la. Belah kiri pakai Note II. Okey la sikit kualiti. Yela, 4 tahun lepas mana nak pakai henpon canggih. Henpon biasa je..

Anyway, sayang dua dua comel Ibu nih... :)



Thank you for spending time reading this entry yaw!

Friday, December 20, 2013

Muhamad Syauqie Naeem - Newborn to 6 months

Hari ni nak update cerita pasal anak je. Boleh tak? Especially Syauqie la sebab dia punye cerita dalam blog ni macam sikit sangat. Kesian dia. Uhuk uhuk.

Makanya, entri kali ini adalah entri bergambar. Progress my baby Syauqie ni dari bulan ke bulan.



7 Hari - Baru lepas cukur rambut. :)

Genap sebulan dah Syauqie.

2 bulan dah.

3 bulan.

4 bulan.
 4 bulan sebenarnya Syauqie dah start meniarap dan guling guling kan badan. Lasak budak ni. Boleh tahan gak lasak dia. Nasib la awak comel dik...


5 bulan. Sebijik macam abang Rayyan masa kecik.

Suka gambar Syauqie pakai cap terbalik ni. Comel sangat. Sebijik macam abang Rayyan masa 5 bulan dulu. Siap buat comparison lagi. Nanti la next entri.


5 bulan. Meniarap dan golek golek sampai bawah kerusi.

6 bulan!

6 bulan.

Since Syauqie 5 bulan dia dah gigit gigit benda. Jari, atau apa apa je yang die dapat die gigit. Orang kata gusi gatal nak tumbuh gigi. Genap je Syauqie 6 bulan, terus ada gigi! Gigi dah keluar.

Seram gila nak susukan badan Syauqie. Sebab bila dia dah kenyang, atau dia tak nak menyusu badan, dia akan gigit, lepas tu tarik tepi. Wooooooooooo.. Menjerit woooooooo.. Sakit wooooo die gigit nenen Ibu diaaaaaa...


Syauqie dah golek golek ke bawah kerusi macam biasa.

Gotchaaaaa!

Golek golek lagi bawah katil pulak.

Gambar bawah katil ni okeh lagi la. Masuk kaki dulu. Lepas tangkap gambar ni, angkat la die balik letak atas toto macam biasa. Ibu pegi dapur sambung keje. Sekali hilang.

Cari cari, dia kat bawah katil lagi. Tapi kali ni kepala dia bawah katil. Kaki je terjulur keluar!!! Serius tak sampai hati nak tangkap gambar. Dibuatnya dia lemas ke, dah la bawah katil tu berhabuk. Tak pun, dibuatnya die tolak sket kaki dia, mau satu badan terus dah kat bawah katil. Lagi haruuuuuu. Sabo jela.

Angkat die keluar, boleh lagi sengih sengih. Seronok la tu bawah katil. Gelap jek yeh.

Kali ni golek golek sampai tersangkut bawah almari. Dah tak bole gerak. Tapi bole gelak lagi.

Bawah almari kat rumah mak ni port favorite. Ntah ape yang die suka sangat ntah. Sampai tersangkut badan dia yang ketul ketul tu. Lemak tebal.

Latest Syauqie 6 bulan. Baru lepas cocok.

Masa ni kami anak beranak outing kat JJ AU2 Keramat. Ibu dan anak selfie la ape lagi.


Family potrait without Ibu.

Masa ni attend wedding kawan Encik Tingkerbell. Event diorang best. Decoration, colour theme, entrance, pelamin, cantik cantik semua. Tapi takde plak tunjuk gambar sini sebab ni entri untuk anak. Hehehehe


Muka mengantuk sangat ni.

Adik Syauqie Naeem dan Abang Rayyan Danish.

Rayyan sebagai abang yang jarak agak jauh la, 4 tahun. Nampak sangat lah abang memang jealous kat adik. Tapi lama lama, nampak pulak dia sayangkan adik dia. Yela, mula mula je tak boleh terima. Lama lama okey la dia kan.

Rayyan pulak memang dah makin lama makin bijak + nakal lain macam sikit. Sebelum ni pelat kuat, tapi sekarang dah pandai la lepas kita ajar satu satu cara pronounce.

Contoh dulu die sebut "ape etomm." Sekarang die dah pandai sebut "assalamualaikum" dengan jelas dan terang. Alhamdulillah...

Pandai anak anak ibu semua nih. :)



Thank you for spending time reading this entry yaw!

Wednesday, December 18, 2013

Aku Bukan Blogger. Chewah!

Wow.. Tajuk nak gempak. Eh, haruslahhh...

Last entri aku adalah experience bersalin baby Syauqie la. Punye lama. Syauqie pun dah 6 bulan. Setengah tahun tak buat entri baru kot!

Banyak benda bole share kat sini. Since dah berbulan menyepikan diri dari berblogging. (Ayat macam blogger tegar. Padahal tak. Puiiiii!)

So, ingat nak rajin mengupdate lah lepas ni. Since bosses dah start bercuti (al maklumlah dah hujung tahun ni kan) maka ada lah waktu senggang. Ye dak?

Tapi nanti nanti la. Idea banyak tapi tak tau nak curah yang mane satu.

K lah. Sakit belakang. Malam tadi suruh Encik Tingkerbell urut, dia takmo. Tak reti katanya. Urut lain reti pulak. Eh, eh. Ape ni? K bai.



p/s: Nampak tak banyak sangat bahasa pasar tu. Melayu campur English. Pape ntah.

Thank you for spending time reading this entry yaw!

Friday, July 19, 2013

Pengalaman Bersalin Kali Kedua - Part 2

Bersambung dari sini.

Dari pukul 12 tu lah. Sakit datang dalam masa konsisten, selang 10 minit. Dan sakit yang azab tu dalam masa 2 minit. Encik Tingkerbell pulak masuk labour room kejap kejap. Masuk, keluar, masuk, keluar. Motif? Entah. Takut tengok aku ke? Tak tanya pulak.

Berjalan jalan aku keliling labour room tu. Nurse pulak dalam setengah jam setengah jam dia datang check perut. Katanya lepas pecah ketuban, kena check jantung baby, takut dia lemas. Then dia pegang perut tengok contraction aku datang berapa lama.

Dalam masa takde contraction tu, aku jalan jalan la keliling labour room tu. Bila sakit datang, aku ngadap dinding, aku pegang besi katil, aku separuh cangkung, macam macam aku buat. Tapi dah nama pun sakit contraction, memang takkan hilang sakit. Dalam sejam pertama tu aku boleh tahan lagi sakit. Masuk jam kedua, aku dah tak bole tahan sakit dah. Dah la datang selang 10 minit, belum sempat nak buat pape, sakit datang balik.

Kalau Encik Tingkerbell ada dalam labour room, dia pun tak bole buat pape tengok aku. Dia siap suruh aku baring. Wei, baring lagi sakit. Baik lagi jalan jalan at least cepat sket bukak 10 cm tu. Sampai la kul 2, tahap aku dah tak tahan sakit. Siap mengerang bagai. Soh Encik Tingkerbell urut belakang masa contraction tu, tapi makin sakit ade la.

Midwife dan doktor masuk, dia nak check bukaan. Aku doa doa mintak mintak la dah 8 cm ke, 10 cm ke sebab dah tak tahan sakit benor dah.

Sekali doktor kata baru 5 cm. What??? Aku dah tak tahan sakit ni. Dah pukul 2. Mana bole tahan. Berapa lama nak tunggu nih. Doktor suruh tunggu, then suh aku buat cenggini cenggini.

Lepas doktor kuar, ade la dalam 2, 3 contraction pastu, aku tak tahan dah.

Dalam kul 3, aku tak tahan, aku tekan butang emergency untuk panggil nurse. Aku cakap aku tak tahan sakit. Then midwife masuk, check bukaan. Baru 6 cm. Pastu, dia ada tanya, nak amik ubat tahan sakit tak? Aku tanya ubat tahan sakit tu macamana. Nanti kalau sakit contraction datang, macamana nak teran sebab tak rasa. Dia jawab, itu epidural. Ubat tahan sakit ni, memang sakit still rasa lagi. Cuma, kalau amik, kita bole tidur kejap. Rehat, untuk amik tenaga nak teran nanti. Yela, lagipun aku dari pagi. Dok berjalan jalan kat bilik tu.

Aku pun decide nak amik ubat tahan sakit. Nurse pun masuk and bagi ubat cocok kat bontot. Mak aiii, cocok kat bontot wei, sakit bak ang. Dan dan tu, aku terus baring mengiring. Dan dan tu gak aku rasa macam lega. Macam nak tidur jap. Dan aku baring mengiring kebetulan memang mengadap jam. Tak sedar aku tertidur.

Tapi! Contraction datang je, aku terjaga. Sakit datang je, aku genggam palang besi katil tu, sampai sakit hilang, pastu aku tidur balik. Selang 10 minit sakit datang, aku genggam palang besi kuat kuat sampai ilang sakit pastu tidur balik. Itulah yang berlaku dari kul 3 lebih sampai kul 5 berulang ulang. Aku tau selang 10 minit sebab aku tidur ngadap jam kan.

Start kul 5 petang aku perasan contraction datang selang 5 minit. Oh no. Aku dah tak tahan. Dan aku dah mula rasa macam ade benda je nak keluar. Tapi aku tahan lagi. Yela, ubat tahan sakit ni memang kasi aku ngantuk betul. Sampai 5.30 petang, aku rasa macam nak berak sangat dah. Macam nak meneran je nih. Aku cepat cepat tekan butang emergency panggil nurse. Aku cakap tak tahan nak berak ni. Pastu midwife masuk, check bukaan dan dia kata, "Okey, dah boleh dah nih. Tunggu doktor yer. Dah boleh bersalin."

Alaa.. doktor mana? Tak tahan ni. Nasib la doktor memang kat luar, tengah menunggu aku je.

Encik Tingkerbell plak ntah ke mana. Cepat cepat call handphone dia suruh dia masuk. Cakap nak bersalin dah ni. Pastu doktor masuk, dan dan tu gak Encik Tingkerbell pun masuk.

Doktor check lagi bukaan, dia kata, "OK. Memang dah boleh sangat dah ni."

So diorang start buat preparation. Pakaikan aku sarung kain kaki, nurse tengah buat ape ntah. Aku tak tau la sebab tak sedar dok menahan sakit je. Sementara diorang tengah prepare tu, doktor suruh aku pakai gas tahan sakit. Tapi tak sempat pun. Memang aku nak teran sangat dah. Tak pikir nak amik gas ke tak.

Masa nak bersalin Rayyan dulu, memang aku amik gas tahan sakit tu. Tapi sama je. Sakit gak. (Boleh baca sini.) Tapi bersalin kali ni memang tak sempat langsung nak amik. Nurse tu pun macam terkial kial je dia, nak kasi aku gas ke tak nak kasi ke tak.

Encik Tingkerbell dah siap siap ade sebelah. Aku tak tau la ape lagi doktor buat kat 'bawah' tu. Aku tau nak teran je ni dah tak tahan. Then doc kata, "Ok, sakit je teran ok."

Dan dan tu, sakit datang je, aku amik nafas, aku teran sekuat hati. Dagu rapat ke dada, tangan pegang kaki. Perasaan masa tu macam terasa sangat ada benda bergerak nak keluar. Sama macam berak gak la. Ko teran, and ko rasa je 'benda' tu nak keluar and perasaan masa tu macam lega sangat.

Aku teran sampai 3 kali, kepala keluar. (Encik Tingkerbell bagitau). Teran kali ke-4, bahu keluar, and pastu terus teran ke-5 (tak bole lama lama sangat pause) terus baby keluar.

Berulang ulang aku sebut alhamdulillah, perasaan lega yang teramat, dan sakit serta merta hilang. Dan dan tu gak bibir terus kering, pastu rasa dahaga yang teramat. Letih sangat. Encik Tingkerbell dengan sweetnya cium dahi aku. Dia pun lega gak la tu kot.

Baby yang fresh baru keluar dari 'oven' terus letak meniarap atas dada aku. Sementara tu doktor jahit kat bawah. Aku pulak memang dah lemah selemah lemahnya memang tak larat nak bukak mata. Ni semua penangan ubat tahan sakit. Nak pegang baby pun tak larat walaupun atas dada ni je.

Mak aii.. Baby punya suara. Kuatnyaa die melalakkkk.. Dengan mata aku yang lalok lalok ni, aku tengok jari jari baby, panjang nyaa.. Tak macam Rayyan. Rayyan punya jari tangan ngan jari kaki ikut aku. Tapi baby ni, jari tangan jari kaki ikut ayahnya. And baby ni gelap, tak macam Rayyan kuar putih. Aku usap usap belakang baby (sambil mata memang dah lalok tak bole nak bukak).

Selesai semua benda benda yang patut diselesaikan doktor, baru la baby diangkat untuk dimandikan dan dibersihkan. Sementara tu midwife buat apa ntah bersih bersihkan bawah aku ke, kuarkan darah kotor ke, amende ke aku pun tak sure. Ingatan tak berapa nak kuat. Dah lalok kan.

Tau tau je, baby dah sampai, Encik Tingkerbell terus azankan baby. Pastu midwife kata dia dah bersihkan uri, dah selawat dah siap semua, tinggal terus tanam je nanti. Then, aku susukan baby pulak, cian dia melalak dari tadi lapar.

Makanan aku pun dah sampai memandangkan dah kul 7 lebih masa tu. Aku pindah dari labour room ke wad, pukul 9 malam. Sebab kul 8 malam nurse tukar shift, so nurse kena briefing dulu then baru kitorang dimasukkan ke wad.



Dah malam, baru la aku berkesempatan nak ucap terima kasih kat kawan kawan dan family yang wish good luck. Masa ni tak post gambar sebab Encik Tingkerbell tak kasi. Katanya tunggu dulu. Ntah nak tunggu apa pun tak tau la.

Anyway, aku dah officially a mom for 2 kids. Dah 2 anak beb. Cam tak caya je.

Welcome to this world, MUHAMAD SYAUQIE NAEEM BIN MUHAMAD SYAHBANI.

Baby MSN umur sehari.

Baby MSN umur seminggu.

Baby MSN genap sebulan.

Baby MSN latest pic. :)


p/s: Baby Muhamad Syauqie Naeem ni sebijik ikut ayah.

p/s/s: Tapi ade plak cakap sebijik ikut ibu. Mana satu ni?


Thank you for spending time reading this entry yaw!
.


Monday, July 15, 2013

Pengalaman Bersalin Kali Kedua - Part 1



Dah lama nak berbelog nak bercerita pengalaman bersalin nombor dua ni. Takut nanti makin tua, lupa pengalaman bersalin, ye dak? At least ade la coretan kat sini, at least boleh baca balik. :)

Ya. Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi. Aku dah bersalin. 5 Jun 2013, Rabu iaitu sehari sebelum Israk Mikraj. So, cerita ikut kronologi yer.


31 Mei 2013 (Jumaat) - Pregnant 37 weeks 3 days
Pagi masa nak mandi tu, aku perasan ada keluar seketul lendir. Warna jernih, berketul. Tanda ke? Tanda nak bersalin ke nih? Rasa macam tak bersedia lagi je.

Cepat cepat google. Yup, kalau keluar lendir ketul tu memang tanda nak bersalin dah dekat. Tapi takde darah la pulak. So aku tunggu jela.

Hantar Rayyan pergi rumah mak, cerita kat mak ada keluar lendir. Mak kata, "Dulu masa mak beranak kan Apis, keluar lendir la. Haa.. Entah entah ko bersalin hari ni."

Aku kata tak kot. Tak sakit. Takde darah. So, pergi jela kerja.

Tapi dok risau gak kot kot Sabtu beranak plak. So, dah inform colleague siap siap takut bersalin hari Sabtu Ahad plak. Hand over kerja belum lagi, (sebab ingat lambat lagi, and due date pun ade lagi 2 minggu) maka petang tu kelam kabut gak la hand over kerja kat Yanti. Tapi kalau Sabtu Ahad belum beranak, Isnin kerja laaaa...

1 Jun 2013 (Sabtu) - Pregnant 37 weeks 4 days
Pagi pergi toilet nak kencing, (biasala tiap 2 jam kencing manjang) check ada lendir berketul lagi. Tapi tak banyak macam semalam. Takpela, tunggu jela. Takde sakit pape pun.

Braxton hicks datang kejap kejap je. Tapi bole tahan.

2 Jun 2013 (Ahad) - Pregnant 37 weeks 5 days
Pagi pun ada keluar ketul lendir gak. Still ignore sebab takde rasa sakit or kuar darah pun.

3 Jun 2013 (Isnin) - Pregnant 37 weeks 6 days
Pergi kerja. Pagi ni takde plak kuar lendir. Takpela.Gi keje macam biasa.

Officemate dok ingat dah bersalin sebab masuk keje lambat sket. Tak ingat sebab pe. Hantar Rayyan lambat kot. Biasa la, hujung hujung mengandung ni, lain macam kerenah Rayyan ni.

4 Jun 2013 (Selasa) - Pregnant 38 weeks
Hari ni ada pregnancy check up dengan Dr. Habibah, Pakar O&G Hospital Pusrawi.

Tapi pagi pergi kerja, check up petang. Petang tu dah siap siap pesan kat officemate bagitau nak gi check up.

Masuk je bilik doktor untuk check up, aku cerita kat doc pasal kuar lendir start ari Jumaat lepas. Doc kata, ok dia nak seluk tengok bawah macamana. Aik, dah nak seluk dah??

Doc seluk (mak ai, tahan sakit jap kena seluk bawah) pastu doc kata, "Awak nak masuk wad tak hari ni?"

Aku pun macam, "Aik? Kenapa?"

"Dah bukak 3 cm ni. Dah boleh  masuk wad."

Aku macam blur. Tak terpikir plak nak masuk wad dah. Aku terdiam jek.

Doc tengok aku blur, maybe dia paham kot. Then dia cakap, "Nak masuk wad hari ni ke, atau nak balik?"

Aku cakap, "Nak balik dulu la."

"Okey, kalau malam ni dah rasa sakit. Datang hospital cepat. Kalau awak tak rasa sakit, esok pagi pagi awak mesti masuk wad"

Aku cakap, "Bukan nak kena tunggu sakit contraction atau turun darah ke doktor?"

"Tak semestinya. Keluar lendir pun tanda jugak."

So aku diberikan GL dan surat rujukan masuk wad esok kul 8 pagi. Keluar bilik, aku call Encik Tingkerbell. Aku suruh dia amik cuti esok. Dia kata nape? Then aku cerita la kat dia dari A-Z ape yang doktor cakap tadi.

Aku tak straight balik rumah, aku singgah ofis dulu. Bawak la skali Rayyan dengan Ikah yang temankan aku pegi check up hari tu. Siap siap pesan kat Yanti kata nak bersalin dah esok ni.

Lagipun aku nak settlekan GL untuk aku bawak esok pegi hospital. Yela, kena fax GL ni la tunggu diorang fax balik la ape la. Dah settle semua baru balik.

Malam pulak, ade perasmian gerai family-in-law kat apartment rumah diorang. So sempat la pergi. Dah siap siap la bagitau FIL kata esok pagi nak masuk wad dah. Bersalin sebab dah 3 cm bukak nih.

5 June 2013 (Rabu) - Pregnant 38 weeks 1 day
Akhirnya pagi ni dah bersiap siap nak pergi Hospital Pusrawi. Hantar Rayyan pergi rumah mak dulu, then kami berdua suami isteri pergi ke hospital.

Dalam pukul 9 pagi baru sampai hospital. Biasala pagi nak pergi kerja, jalan jem bagai la. Masa tu tak sakit sangat. Sakit dah datang tapi sikit sikit je. Still boleh tahan.

Sampai kaunter, settlekan GL sebab ada problem sikit, dalam pukul 10 baru la dapat masuk labour room. Terus masuk labour room tuh! Dasat tak dasat. (Doktor yang suruh)

Sempat snap lepas masuk labour room pastu upload instagram. Hehehe 


Masuk labour room, salin baju pakai baju patient. Nurse masuk, and die start briefing dari A-Z. Then, midwife pulak masuk. Die check bukaan, baru 4 cm.

Seharian dari semalam, baru 4 cm? Aku ingat dah terus 5 cm ke. Hahaha..

Then aku dengar midwife cakap suruh kosongkan perut. Doktor dah bagi arahan. Kosongkan perut ni maknanya, nurse akan masukkan something kat dalam lubang bontot supaya semua sisa sisa dalam perut dan usus keluar. Tak sampai seminit, perut dah memulas mulas dah. Terus pegi toilet pastu bedebush! Perghhhh ade la dalam 10 minit dalam tu memerut. Baik punyaaaaa! HAHAHAHA

Pastu start buat CTG, check BP. CTG ni alat untuk check contraction baby dalam perut. Dan yer, memang dah start contraction. CTG slalunya 40 minit. Tapi aku plak tak sampai 40 minit. Sebab graf menunjukkan memang contraction dah start la kot.

Tak lama lepas tu, doktor masuk. Doktor plak check bukaan, katanya dah 4 cm lebih. Dan dia kata dia nak pecahkan ketuban. Ngilu je masa doktor nak pecahkan ketuban tu. Gedebush, air keluar punya banyak. Air ketuban jernih kata doktor, so ok. Yela, kalau ketuban dah berwarna, kemungkinan baby dah berak kat dalam. So far, aku punya baby ok, tak berak sebab ketuban jernih. Then nurse pakaikan aku pampers. Gedabak punya pampers untuk orang dewasa. Pampers untuk air ketuban ni la. Dibuatnya aku berjalan jalan kat dalam labour room tu satgi menceceh je air keluar tak ke naya.

Aku duduk, pastu berdiri, mesti rasa air keluar. Nasib pakai pampers. Oh lupe, doktor tanya aku nak amik epidural atau ubat tahan sakit tak? Aku kata tak nak. Dia kata ok. Kiranya aku nak natural birth la nih. Aku jawab yer.

Doktor kata ok la bagus la. Dia suruh aku banyakkan berjalan dalam wad. Kalau sakit datang, buat camni camni (die tunjukkan cara cara) pastu soh tarik nafas, lepas. Tarik, lepas. Gitu la katanya.

Doktor keluar, pastu tinggal aku sorang sorang dalam labour room. Oh yer, Encik Tingkerbell memang ada temankan aku. Tapi dia tu kejap keluar, kejap masuk. Boring kot. Gi sapkok jap, beli makanan, beli surat khabar la. Baca surat khabar la. Yela, aku masa tu belum sakit sangat so takde la die heran sangat kan.

Lepas doktor dah pecahkan ketuban dalam kul 11 lebih gitu, sakit dah start datang. And bila aku cakap sakit, yes. Memang sakit. Sakit contraction yang betul betul sakit. Pergh, orang kuat je boleh buat natural birth wei. Sakit dari kul 12 (lepas aku makan, sebab kebetulan dah kul 12 diorang kasi makan, so aku makan) sampai la kul 2 aku tahan. And dari kul 12 tu, bermula lah pertarungan aku untuk bersalin sebenarnya.


Bersambung... Part 2


Thank you for spending time reading this entry yaw!

Wednesday, May 22, 2013

Berita - Tertonggeng Dalam Baldi

Berita hari ni, 22 Mei 2012

Tertonggeng Dalam Baldi

Oleh: Mohd Fauzi Abdullah

Kuantan: Hanya kira-kira dua minit meninggalkan anak untuk menelefon suami, seorang wanita sesal seumur hidup apabila anak bongsunya berusia 14 bulan maut akibat lemas dalam baldi di rumahnya di Taman Putra Putri, Permatang Badak, di sini, petang kelmarin.

Dalam kejadian jam 3.30 petang itu, Mohamad Bilal Mohd Zawawi ditemui ibunya, Surianti Zahari, 34, dalam keadaan tertonggeng dengan kepalanya berada dalam baldi berisi air manakala kakinya ke atas dalam bilik air di bilik tidur utama.

Sebelum itu, Surianti meninggalkan Mohamad Bilal bersama seorang lagi anaknya, Nur Arina Damia dan anak saudaranya dikenali sebagai Shira, masing-masing berusia lima tahun manakala anak sulung pasangan itu, Mohamad Eusoff, 8, mengikuti Kelas Asas Fardu Ain (KAFA) di Jaya Gading.

Suami wanita itu, Mohd Zawawi Husain, 34, berkata, isterinya yang juga guru sebelum itu baru pulang dari sekolah dan masuk ke bilik tidur rumah sewa mereka bersama tiga kanak-kanak terbabit.


Foto
BILIK air tempat kejadian Bilal lemas dalam baldi.

Mohd Zawawi yang juga pegawai bank di Kemaman, Terengganu, berkata, Surianti kemudian menghubunginya untuk berbincang mengenai hasrat mereka membeli rumah.

Sumber: Harian Metro

p/s: Aku sangat ralat kalau terbaca berita berita macam ni yang melibatkan nyawa budak kecik. Serius. Memang salah terletak kat bahu ibu bapa. Malas nak ulas panjang. Masing masing boleh fikir.

p/s/s: Berdoa sangat agar kejadian seumpama ni tidak berlaku dan dijauhkan dari keluarga aku. Amin...



Thank you for spending time reading this entry yaw!

Friday, May 17, 2013

Sabarlah Hati



Okey, jom layan lagu baru Elly Mazlein ni. Suka lagu nih. Hehehehehe.. Suka je. Takde maksud pape punnn...





ELLY MAZLEIN - SABARLAH HATI
Saat kau datang dalam hidupku
Ku sangka ini cinta terakhir
Ternyata malam penuh bintang
Berakhir dengan mendung
Menari aku dengan gelisah
Lagi lagi lagi ku menangis
Sabarlah hati menahan perih
Terluka lagi dan lagi dalam kisahku
Tenang la jiwa iring langkahku
Ku yakin pasti ada yang terbaik untukmu
Ternyata malam penuh bintang
Berakhir dengan mendung
Menari aku dalam gelisah
Lagi lagi lagi ku menangis
Meski hati sering dilukai
Takkan menyerah aku mencari cinta
Sabarlah hati menahan perih
Terluka lagi dan lagi dalam kisahku
Tenang la jiwa iring langkahku
Ku yakin pasti ada yang terbaik untukmu
Sabarlah hati menahan perih
Terluka lagi dan lagi dalam kisahku
Tenang lah jiwa… uhh.. uhuu
Sabarlah wahai hati..
Jangan menangis..


Thank you for spending time reading this entry yaw!

Friday, May 10, 2013

Rayyan Yang Semakin Menjadi Jadi Jelesnya







This is so funny. Sakat Rayyan. Kesian dia. Hahahahaha.. Inilah budak yang makin menjadi jadi jeles dia.



p/s: Makin dekat dah nak dapat adik ni, boleh tahan mengada dia kan?


Thank you for spending time reading this entry yaw!

Friday, May 3, 2013

Marilah Mengundi!




Hah semangat rasanya nak mengundi Ahad ni. Daftar dah lama. Tapi ni baru first time nak gi mengundi. Dah semak kat mana nak mengundi?

Sila ke sini yer. http://daftarj.spr.gov.my/

Mak aku, abah aku, adik adik aku Apis dengan Wan, kami semua mengundi tempat yang sama. Sebab pakai alamat rumah yang sama kan. Adik adik yang lain semua belum cukup umur lagi.  Tapi Encik Tingkerbell plak pakai alamat sekarang. So, terpisahlah kami. Nasib lah bukan sampai kat Johor ke Perak ke. Hehehe...



Selamat mengundi yer!


p/s: Mengandung sakit sakit ni pun semangat nak pergi. Rasanya kalau pregnant, diorang bagi keutamaan dulu kannn..

Thank you for spending time reading this entry yaw!

Pregnancy Check Up : 33 Weeks




Hari ni dah minggu ke 33 aku pregnant. Which is I still have 4 more weeks untuk bersedia dengan sebarang kemungkinan. Sebab minggu ke 37 dah boleh bersalin dah. Fuhhh.. Semoga dipermudahkan..

Last update pasal pregnancy aku pun masa 18 minggu. Entri ni. Lepas tu aku dah tak update pape dah. Takde masa dan agak malas sebenarnya.

So far, sekarang dah buat monthly check up kat Hospital Pusrawi dengan doktor pakar. Tapi sekarang dah 33 minggu, doktor kata check up 2 minggu sekali pulak.

Semalam check up 33 minggu. So far, semuanya normal. Doktor kata berat ok, berat baby ok, baby normal. Oh yer, masa check up 22 weeks aritu, dah nampak gender baby. It's a boy. Takde rezeki dapat girl. Takpe, boleh geng ngan Rayyan ok! Janji baby sihat. :)

Sebelum pregnant, berat aku biasanya 47 kg.

20 Nov 2012 - 10 weeks - 47.4 kg (naik 0.4 kg)
19 Dec 2012 - 14 weeks - 50.6 kg (naik 3.2 kg)
17 Jan 2013 - 18 weeks - 52.6 kg (naik 2 kg)
14 Feb 2013 - 22 weeks - 56.6 kg (naik 4 kg)
14 Mar 2013 - 26 weeks - 59 kg (naik 2.4 kg)
11 Apr 2013 - 30 weeks - 62.9 kg (naik 3.9 kg)
2 May 2013 - 33 weeks - 63.2 kg (naik 0.3 kg)

Kiranya total kenaikan berat badan aku dari sebelum pregnant sampai la dah 33 minggu adalah 16.2 kg.

Masa minggu ke 30 doktor kira berat baby 1.8 kg. Minggu ke 33 doktor kira 2.2 kg dah. Ok la baby sihat naik berat badan dan saiz. Tapi lagi 14 kg tu amende la. Lemak, perut, uri, air dalam badan, breast, sume la kot. Fuh, jenuh nak kurus balik ni. Chayok!

So, next check up lagi 2 minggu! 16 May 2013.

Aduh, macamana la nak menempuh lagi sebulan ni sampai beranak. Sekarang pun dah mengah, jalan dah tak larat nihhhh. Masa pregnant Rayyan dulu takde la teruk gini kot. Pregnant yang ni berat and selalu sakit kat bahagian bawah (ari-ari) ni. Bila tanya doktor, dia bole cakap, "Actually, it's good." Ape yang good ntah. Sakit laa bukan tak sakit.

Doktor ada explain, tapi aku tak berapa paham sangat. Yang aku paham dia kata benda ni normal. And sakit tu menunjukkan positive progress la. Lebih kurang gitu la. Cuma sekarang ni aku kena kuat la sket. Kuatkan semangat sebab bila sakit ni datang, aduhhh.. Tuhan jela tau.


p/s: Semoga kuat menempuh hari hari seterusnya. :)


Thank you for spending time reading this entry yaw!

Thursday, April 25, 2013

Harus Terpisah



Jatuh cinta dengan lagu ni.

Tapi takde kaitan ngan life aku pun. I'm just enjoying the song.

Aku rasa macam suara tak padan je ngan orangnya. Hek hek hek.



CAKRA KHAN - HARUS TERPISAH

Sendiri, sendiri ku diam, diam dan merenung
Merenungkan jalan yang kan membawaku pergi
Pergi tuk menjauh, menjauh darimu
Darimu yang mulai berhenti
Berhenti mencoba, mencoba bertahan
Bertahan untuk terus bersamaku

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Bayangkan.. bayangkan ku hilang, hilang tak kembali
Kembali untuk mempertanyakan lagi cinta
Cintamu yang mungkin, mungkin tak berarti
Berarti untuk ku rindukan

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu

Ini harusnya kita coba saling melupakan
Lupakan, lupakan kita pernah saling bersama

Ku berlari kau terdiam
Ku menangis kau tersenyum
Ku berduka kau bahagia
Ku pergi kau kembali

Ku coba meraih mimpi
Kau coba ‘tuk hentikan mimpi
Memang kita takkan menyatu




Thank you for spending time reading this entry yaw!

Wednesday, April 24, 2013

Gwiyomi!



Orang lain bergwiyomi, korang pun nak bergwiyomi. Lantak la.

Ha ni versi adik adik aku yang sengal sengal ubi kayu sume ni. Kang kalo aku join kang comel sangat jadinya. Tak bole tak bole. Hahahahahaha

Dari kiri, Nabilah, Naffsikah, dan Nabihah. Yang tecit tu Ayeen Meyaa anak buah. Ha pilih pilih nak mana satuuuuuu...






Follow la my keek. @askniealias




p/s: Hahaha tak malu suruh follow keek sendiri. Padahal bukan selalu upload keek punnnnngggg..


Thank you for spending time reading this entry yaw!

Tuesday, April 23, 2013

Takde Kerja - Perfect365




Selalunya bila takde kerja, aku selalu main game la, godek godek internet sampai dah takde benda nak godek. And sekarang ni kalau takde kerja, memang aku godek handphone aku.

Android and iPhone (tak sure BlackBerry ade ke tak) ada application baru Perfect365. Edit edit muka kasi mekap cantik cantik. Hahahaha jadi kelakar pun ye gak. Muka anak aku ngan laki aku pun jadi mangsa. Tapi laki aku takde la aku letak sini, kang ngamuk dia. Boleh buat stok gelak jela kat rumah. Hehehehehe..

Comel plak tu laki aku dah dimekapkan. Tapi aku jela yang bole tengok. Hihihihihihi..



Rayyan wat pis comel macam gwiyomi. 2+2=GWIYOMI!


Rayyan kalau tengok gambar dia sendiri ni dia gelak pastu cakap. Mata mata mata. Dia tengok mata dia cantik kot. Wakakakka


Rayyan lagi.

Cian anak ibu ni kena buli mekap. Hahaha.. Bukan mekap betul takpe.


Ha ni cik Tini. Hehehehe


Cik Tini ni datang tempat aku pastu soh aku edit muka dia pastu soh masukkan dalam fb dia. Hahahaha.. Tapi nampak cam fake sket la plak. Tapi kalau orang yang tak tau tu, diorang ingat betul. Hahahaha..

Sebab ada kawan Tini komen Tini cantik laaa.. Hehehe.. Tini memang cantik kannn.. Tak mekap pun cantikkkkk.. :D


Ha ni muka aku baru sat ni amik kat opis. Nampak no takde keje.

Ade banyak lagi aku edit tapi kebanyakannya adik pompuan aku yang sumenye free hair. (Dah kat rumah kan) so tak bole la nak post kat sini gambo diorang. Sampai jadi bapok adik pompuan aku, aku mekapkan. Hahahha





Tapi ada satu artwork yang aku suka gila and aku rasa kelakar gila. Sebab aku mekapkan adik laki aku Apis. Siap besarkan mata la contact lens kaler honey la ape la. Senyum aku kasi paling lebar punyaaaaa..

Wei dah macam bapok doh adik aku ni. Hahahahahahha.. Tunjuk kat laki aku, dia gelak. Sape sape tengok pun gelak. Ampun Apis, ampun. Aku rasa macam nak share artwork aku ni kat semua orang. Hahahahahahah.. Jangan marah wei, nanti tak ayu. Wakakakkakakakka

Ni dia gambar dia. Jeng jeng jeng...


-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-




Encik Apis aka Encik Idong.


Hahahahaha aku nampak idong jela Pis. Hahahahahaha

Flawless gila muka kooooooooo!!!



p/s: Harap harap Apis tak baca.

p/s/s: Ayu gila Apis. Ampunnnnnnnnnn... :D





Thank you for spending time reading this entry yaw!

Thursday, March 14, 2013

Typo Je, Memang Kena Bahan La Kan




Bila orang tu dah salah taip ke, salah cakap ke, memang aku bahan kaw kaw punya. Padan muka. Hahahahahahaha!!








p/s: You know who.

Thank you for spending time reading this entry yaw!