Wednesday, January 22, 2014

UOB JSI in Memories (2006-2008)



Mungkin ramai tahu, mungkin ada tak tahu langsung. Aku pernah ada pengalaman kerja bank. Pergh, cakap macam jawatan besar gila. Padahal jadi clerk teller je pun. Dok kaunter je.

2 tahun kerja bank. For me it's a long time. Banyak pengalaman aku dapat. Sebab bila kerja front desk ni, 8 jam waktu bekerja adalah mengadap dan jumpa customer yang bermacam macam perangai dan karenah. Ini semua mematangkan aku. Chewah, ayat nak poyo.

Eh tapi betul. Tak macam sekarang. Kat ofis, bos takde. Bole update blog. (Sekarang ni la, cakap diri sendiri) Pastu ada waktu terluang, hu ha hu ha pi makan la, jalan jalan gosip gosip kat tingkat 3, naik tingkat 6 gosip lagi.

Masa aku kerja bank dulu, 8 jam tu memang kerja je. Mana ada masa nak mengular. Dah nama pun kerja mengadap customer. Nak MC pun kadang kadang pikir ade orang nak cover kerja tak? Kalau member dah amik cuti, tiba tiba aku nak MC, tak bole. Dah short handed staff dah. Kerja la jugak, walaupun demam selsema. Nak cuti raya pun gilir gilir. Ini adalah antara beberapa sebab kenapa aku berhenti kerja bank.

Tapi kerja bank banyak profit. Ekonomi gawat macamana sekalipun, tak effect langsung kat bank. Tak macam construction company. Kalau ekonomi gawat, jaga jaga la. Potong gaji ke, takde bonus ke, tu semua penangan kegawatan ekonomi. Kerja bank, gaji masih terus naik (secara konsisten), bonus setiap tahun pasti ada, performance bonus dan sebagainya.

KALAU LA. KALAU LA aku masih kerja bank, sampai sekarang. Kiranya 8 tahun la. Gaji aku sekarang dah 3k kot. (Tempat kerja sekarang tak sampai pun gaji banyak tu. Jauh lagi nak pegi ke 3k) Untung jadi clerk kat bank. Ade union macam NUBE yang support clerk bank. Fight untuk gaji, bonus.

Oh ye, 2, 3 minggu selepas aku berhenti kerja bank, semua clerk (bank tempat aku kerja ni) dapat back dated salary dan bonus sebab perjuangan NUBE fight untuk gaji dah berjaya. Kalau aku tangguh sket seminggu dua resign, aku dapat la buta buta gitu 7-8k. Nangis aku dengar. :'( (Padahal masa tu OM dah pesan, jangan resign dulu. Nanti dapat habuan. Aku je degil nak resign gak.)

Lepas resign, bebudak bank sume nganjing aku. Siot.

And what I miss the most,

I ♥ UOB Jalan Sultan Ismail's working environment. (2006 - 2008)

Colleagues (about 20-25 people) are the best colleague ever. I do miss working with ALL OF THEM.

Malay, chinese, indian, semua the best. None of them are sombong walaupun pangkat tinggi and different races.

I miss them. Nana, Zura, Kah Lai, Kak Wan, Kak Lina, En. Aziz, Izan, Eva, Hephzi, Stephanie, Shannen, Shereen, Vila, Joanne, Seng Kiat, Wei Chin, Anand, Samuel, eh ramai lagi la. Even the guard pun Gopal. Bertahun tahun Gopal jaga UOB JSI nih.

Teringat masa pergi team building kat A Famosa Resort, Melaka. Best gilaaaa. Gambar takde pulak. Tapi kenangan tu masih ada. Of course teringat sebab aku jadi leader untuk UOB JSI punya sorakan. Pastu main paintball, buat rakit, pastu mendayung, malam dinner, lepas dinner masing masing terjun swimming pool kat banglo. Eh best la. Cuma malam tu kami tak minum wine je. Hahahaha.. Yang chinese minum la wine kan.

Best kerja as a clerk teller ni, segala kerja yang kita buat hari tu, settle hari tu jugak. Tak pernah sekali pun kerja bawak balik, atau termimpi mimpi atau teringat ingat kat rumah. Which is otak free sangat sangat. Tak tension. Tension HANYA WAKTU KERJA sahaja. Of course, melayan karenah customer. Tapi itu lain kali cerita.

JAUH BEZA dengan aku kerja as a secretary sekarang. Kerja aku sekarang, 24 jam pikir. Walaupun sedang bercuti kat Langkawi sekali pun. Nak pikir nak arrange orang pick up bos kat airport, pikir document hantar kat printing, pikir ade document urgent Dato nak kena sign, nak kena call office follow up document, and banyak lagi nak kena pikir.

Terus terang, aku rindu kerja bank. Tapi kalau aku kerja bank, memang takde masa la aku nak update blog kan. Hahahahaha!

And on top of that. I do miss pegang duit puluh puluh ribu. Hahahaha.. Rindu kira duit ribu riban. Hahahha.. Bole?

Prestasi aku masa kerja kat UOB memang tip top. Terus terang cakap. Working hours, dari 8.30 pagi - 5.00 petang. Tapi aku pukul 7.00 pagi dah tercongok depan bank. Kalau officer tak sampai lagi, aku dok la tunggu sampai officer sampai bukak pintu sambil dengar mp3 handphone.

Ini semua gara gara taknak bersesak dalam lrt. Hahaha.. So gerak awal gile.

Aku pulak cepat pick up. Kalau belajar benda baru, memang cepat. So, mostly kerja kerja yang susah sikit macam remittance, nak kena issue GL, coding, selalu officer serah kat aku. Aku buat laju sikit. Even yang senior dah kerja 4, 5 tahun sebelum aku pun, aku lagi expert. Ha cemano tu.

Kadang kadang marah gak, kenapa aku yang kena buat kerja kerja ni padahal ade orang lain tu tak buat pun. Tapi aku take it in a positive way. Aku patut bangga officer lagi percayakan aku dari orang lain. Sebab tu kasi aku buat. So, aku buat je dengan hati terbuka. Chewah.

Aku ingat lagi, waktu aku nak resign. Aku serah surat resign kat OM. (Operation Manager, En. Aziz).

Dia tak kasi aku resign, dia kata aku ada potential untuk naik jadi officer. Tunggu la lagi 2, 3 tahun, dia akan recommend aku naik pangkat. Lagipun aku ade pergi kursus ape ntah (untuk naik pangkat). Bersungguh sungguh dia tak kasi aku resign. Mungkin sebab masa tu aku antara staf dia yang terbaik, so memang berat dia nak lepaskan.

Lepas tu, sorang sorang officer pujuk aku tak kasi resign. Ishk, sedih gak. Bukan officer je, malah BM (Branch Manager) pun siap panggil aku masuk bilik tanya kenapa nak resign. Aku jawab nak sambung belajar, padahal tak pun. Hahahha

Memang berat hati nak lepaskan kerja ni, tapi aku dah pilih jalan lain. Kerja dengan TRC yang best sangat ni. (Best lah sangattttt!)

Oh sedih pulak.

Apa kata layan gambar. :)


The best trio ever, Zura, Nini, Nana

Nana dan Zura

En. Aziz dan Nini (Me)

Zura and Nini (Me)

Nini (Me) and Kak Lina (PA) 
My bestie, Nana.

Ha, this is my protege. My anak didik. Hephzi Joy Bernard. Tengok, mentor ingat tau nama penuh anak didik nih.

My counter, tinggal kenangan.

Nini (Me), Shereen, Zura and Kak Wan.

Kak Wan, officer yang garang. Tapi hebat gila bab remittance.

This is my mentor. Yong Kah Lai. Still single. Sape nak?

Kah Lai is my mentor. Masa masuk UOB, dia clerk teller je sama macam aku. Bila ada staf baru masuk, Nana, Kah Lai naik jadi officer pulak.

Kah Lai memang hebat gila. Kira duit cash kat tangan laju nak mampus. Aku pun tak sempat pandang. Laju gilaaaaa.


Yang comel ni, Ting Wei Chin. Customer Service Representative (CSR).

Oh ya, officemate kat UOB ni semua panggil aku Nini. Ni semua Kah Lai punya pasal la. Dia carikan nick name untuk kami, senang nak panggil.

Mula mula masuk, aku suruh panggil As. Dia kata susah la As. Panggil Nini. Terus melekat sampai sekarang. Tapi kat UOB jela. Even aku jumpa diorang pun sekarang, memang panggil aku Nini pun.

Lepas tu Nana masuk. Nama betul Suzana. Dia kata panggil nama dia Anne (atau N). Memang semua orang panggil dia N katanya. Aku pun panggil dia N. Tapi Kah Lai punya pasal gak, dia kata susah. Panggil Nana. So ada geng. Nini dan Nana. Last last aku pun terjebak sama panggil Nana. Nini dan Nana.

Actually ade kisah gak pasal nama kitorang. Lain kali la cerita.



p/s: Kenapa gambar dengan Eva takde eh? One of my favorite officer gak tu.


Thank you for spending time reading this entry yaw!

Monday, January 20, 2014

My Poor Baby Syauqie



Last week, Isnin 13 Januari 2014 Syauqie ada appointment dengan doktor. Tu pun sebab sakit dia macam dah melarat. Mata merah sebelah, bijik angin belakang kepala dia makin banyak, dan cuping telinga berdarah sebab dia kerap sangat tarik tarik telinga masa menyusu. Gatal gamaknya. Muka pun dah naik ruam macam orang tua tua kata, kurap susu.

Dipendekkan cerita, kami laki bini rasa macam Syauqie ni serius sangat sakit ni, maka kami walk in jer ke Klinik Hospital Pusrawi, Jalan Tun Razak dan jumpa dengan pakar pediatrik, Dr. Ruzini. Lagipun sebelum ni kami dah check kat Klinik Pusrawi, Taman Permata. Doktor bertugas hari tu pun dah bagi surat GL refer ke pakar, tapi kami ni dok pending je, takde masa. Tertangguh 2 minggu, last last, macam dah teruk, baru nak jumpa pakar pediatrik.

Sorry Syauqie, we are really not a good parent. Sedih! :'(

Dr. Ruzini sekali tengok Syauqie dia dah tau sakit ape.

"Oh, ini eczema ni"

Dan terus doktor bagi penerangan lanjut pasal eczema. Tambahan pulak doktor check nafas Syauqie, dah ada lelah pulak. Kena bagi rawatan masa tu gak, sedut gas. Pasal sakit mata, itu jangkitan dari siapa siapa la tu katanya. Nanti mata baik sendiri.

Berkenaan dengan biji angin kat belakang kepala, gatal gatal telinga, itu semua berpunca dari eczema. Actually hari tu aku tak habis tanya pasal pantang larang budak eczema ni. Sedih! Sorry Syauqie, again, we are not a good parent. :'(

Biji angin tu, lambat baik katanya. Eczema, tak pasti la sebab aku tak ingat nak tanya. :'(

Doktor kata kena follow up. So next appointment will be on 21st Jan but Encik Tingkerbell ada hal. So postpone to 22nd Jan 2014.

Kali ni aku nak tanya habis habis pasal eczema Syauqie ni. Tak puas hati betul. Tambahan pulak, makin bertambah eczema kat muka. Dah tompok tompok merah banyak dah kat muka dia. Kesian Syauqie. Kesian sangat. Nak kena tanya pantang larang, semua la. Sebab aku banyak sangat dengar version dari orang tua, dari sedara mara, dari kawan kawan. So kalau nak puas hati, baik dengar dari mulut doktor sendiri.

So kepada yang membaca, tolong doakan anakku Syauqie ok. Badan dah semangat, muka dah comel, tapi pipi dah tompok tompok merah sebab eczema.

:'(




Thank you for spending time reading this entry yaw!

Thursday, January 16, 2014

Terimbas Kenangan Lama - Kelakar Okey



Hahahahaha.. Aku baru baca balik entri aku kat blog ni 5 tahun lepas. Gile dah lama gak aku ade blog. Dari 2009. Tapi sebenarnya aku ada blog lagi lama dari tu, 2004 atau 2005 atau 2006 kot. (Serius tak ingat) Tapi masa tu mana ada blogger atau wordpress, hanya blog guna ID friendster. Dulu account friendster, link dengan blog skali. So bila aku buat facebook dan blogspot, aku delete la semua account tak pakai macam friendster, myspace, etc. Terpaksa la delete gak blog friendster tu.

Entri ni buat aku teringat balik benda yang aku serius tak ingat langsung.

http://tingleasknie.blogspot.com/2009/06/agak-agak-kau-sempurna-sangat-ke.html

Sahabat aku Cik Puan Mizah pulak teringat nak update entri yang lebih kurang sama selepas membaca entri aku ni.

Bersiri siot. Ada 3 episod semua nya. (Watak utama Mizah dan Aku)

Episod 1 - http://bloggericious.wordpress.com/2009/07/04/kisah-cinta-suci-abang-bomba/

Episod 2 - http://bloggericious.wordpress.com/2009/07/06/kisah-cinta-suci-abang-bomba-ep-2/

Episod 3 - http://bloggericious.wordpress.com/2009/07/07/kisah-cinta-suci-abang-bomba-ep-3-akhir/

Dan aku baca balik entri Mizah ni. Seriously aku memang tak ingat langsung kisah kisah kitorang zaman remaja ni.

Dan bila baca balik, yer yer, aku teringat. Tapi ade jugak secebis dua kisah yang aku masih lupa.

Ape ape hal pun, zaman kami masa remaja ni adalah zaman kitorang paling naif dan bodo sengal ubi dan begitu banyak pengalaman yang kami dapat. Dan buat pengajaran sebenarnya.

Zaman dulu tak sama dengan zaman sekarang, zaman sekarang canggih melampaui batas. Nak cari jodoh sekarang senang sangat, Look Around je kat Wechat. Jumpa jodoh. Agak agak tak best, look around lagi. Jumpa handsome, add friend. Hmmmm.... Canggih sangattttt.. Agak agak 1km je, meh jumpa. Hmmm.. canggihhhh... (Adik adik aku la ni semua)

Zaman dulu harap ade orang salah nombor telefon je. Pastu kawan. Pastu jumpa. Hmmm.. Haa tu yang jumpa "abang bomba" tu..

Hahahahha kelakar la Mizah... Aku tak bole blah rasa nak gelak je ni.

Anyway, siapa yang dah baca entri ni, aku nak bagitau.

Aku jumpa balik mamat dalam ENTRI NI masa kenduri arwah Opah aku kat kampung dalam tahun 2011. Yup, kami terserempak, dia pandang aku, aku pandang dia, tapi pandang takde makna. Tapi dia pandang je aku. Maybe sebab aku ni familiar sangat bagi dia kot. Masa tu dia duduk bawah khemah minum air.

Tapi sorry lah encik mamat, saya dah kahwin anak sorang dah masa tu. Tak guna awak pandang pandang. Tu lah, masa zaman kita kenal kenal dulu buat perangai kan. Hakkk tuuiiiii... Hahahahaha..

Pastu aku saje saje je lalu depan dia dukung Rayyan, (konon nak bagitau aku dah ade anak lettewww).

Of course aku tunjuk muka dia kat adik adik aku (sebab adik adik aku tau gak cerita). Ikutkan aku tak confirm sangat, betul ke itu dia? Sebab dah dekat 10 tahun kot tak jumpa.

Lepas tu, dia bangun, dan jalan ke arah sekumpulan orang masjid yang lain. YES! ITU ORANGNYA! Tengok la cara dia jalan!!!

Hahahahaha.. Kami adik beradik semua gelak terbahak sebab sangat pasti itu adalah orangnya. Hahahahaha



p/s: Sape tak paham, memang kena baca entri ni. Huiii.. Kenangan betul.



Thank you for spending time reading this entry yaw!