Saturday, February 22, 2014

Doakan





:'(

Ini semua dugaan dari Allah.

Doakan aku tabah menempuhi semua ini lagi 4-5 minggu. Terima kasih Encik Suami aka Encik Tingkerbell kerana memahami dan melayan Ibu ni sebaik mungkin.

Walaupun Ayah ni ngelat sket nak jaga Syauqie (sebab Syauqie is quite cranky and fussy) tapi Ayah tolong jaga Rayyan dah kira okey dah.

Doakan aku sihat seperti biasa yer sahabat sekalian.

:)



Thank you for spending time reading this entry yaw!

Wednesday, February 19, 2014

Smart Boy, Rayyan!





Petang semalam lepas balik kerja, mak cerita kat aku. Mak kata, cikgu sekolah Rayyan ada bagitau, katanya Rayyan dah tak nakal dah sekarang.

Yela, sebab masa first day Rayyan sekolah, cikgu sendiri cakap kat aku, "Nama budak nakal ni senang hafal. Macam Rayyan, Acap, Aiman. Ha ni sume budak nakal ni."

Tapi cikgu mention gak, bukan nakal sangat pun. Nakal budak budak, biasalah. Nak membesar kan.

So bila cikgu cakap macam tu, katanya Rayyan dah tak nakal, aku macam Wow! Tetiba baik plak nih. Bagus nye. Lagipun masa nak bayar yuran bulan 1 aritu, aku pun cuti, memang ingat nak jumpa cikgu sembang sembang pasal Rayyan. Dah ya, memang cikgu bagitau Rayyan ni nakal sikit. Suka kacau budak lain, lepas tu tak nak mengaku buat salah.

Pastu kalau suruh buat ape ape, semua benda tak tau. Padahal dia tau, cuma saja je nak menyakat cikgu. Alah, kat rumah pun sama. Kalau suruh Rayyan buat pape, dia mesti jawab Rayyan tak tau. Padahal tau je. Memang saje.

Dan mak aku cakap gak, hari hari sebelum Rayyan pergi sekolah, mak pesan. "Rayyan jangan nakal nakal kat sekolah tau." Mungkin sebab tu Rayyan tak nakal kot. Rasanyalah.

So, aku pun memulakan perbualan ngan Rayyan.

I: Rayyan nakal tak kat sekolah hari ni?

R: Takkkk.. (jawab selamba)

I: Kenapa Rayyan tak nakal?

R: Nanti masuk api kerake. (pelat tak boleh blah). Nanti terbakar. Haaaa.. (siap depa depa tangan)

Ha part ni aku gelak. Sebab takde sape antara kami, samada aku, Encik Tingkerbell atau mak aku sendiri cakap pasal api neraka. Ha ni mesti cikgu yang bagitau ni.

So saje je aku tanya lagi.

I: Habis tu, siapa yang nakal kat sekolah?

R: Acap. Satu je. (siap tunjuk jari 1) Acap. Acap nanti masuk api kerake.

I: Laa.. Kenapa? Acap buat apa?

R: Acap amik air Upin Upin Yayen. (Bekal botol air Upin Ipin Rayyan) Acap amik beg Spiderman Yayen.

Hahahaha.. Aku gelak je ngan mak. Rayyan mengadu la ni. No wonder Rayyan tak nakal dah sekarang. Takut api neraka rupanya.

So balik rumah. Aku ngan bebudak dua orang je kat rumah. Encik Tingkerbell balik lambat sebab jaga tiket bola PKNS vs Kelantan untuk Piala FA.

Macam biasa la, kalau dah kami bertiga kat rumah, kelam kabut jela. Boleh pulak Rayyan sakat adik dia, nasib adik dia tak jatuh terhantuk kepala. Tangan aku ni plak laju je menampor pipi Rayyan. Sorry Rayyan. Tangan laju gile. Tak sempat nak pikir. Sebab dia buat adik dia sampai Ibu dia ni terkejut tengok. Tu yang laju je tertampor.

Rayyan pegang pipi dia, sambil pandang muka aku buat muka kesian. Aku plak masih hangin, suruh die pergi jauh jauh. Dok belakang sana.

Tak lama lepas tu, Rayyan tetiba datang duduk sebelah. Nak mintak maap la tu.

Aku pun dah reda. Aku tanya dia baik baik.

I: Kenapa Rayyan buat adik? Rayyan tak sayang adik ke?

R: (Diam tak jawab)

I: Rayyan nakal sangat ni kenapa? Rayyan nak masuk api neraka ke?

R: TAK NAKKKKKKK!!! (terus dia baring kat peha aku)

Tak lama pastu, dia mintak susu. Lepas tu dia kata, "Yayen nak tido. Yayen nantok yah."

Lepas Rayyan tido, Syauqie pun tido. Lega dah Ibu dia nih.

Bila pikir balik, kesian kalau gertak gertak Rayyan pasal api neraka tu. Actually saje je cakap tu. Tak sangka dia memang takut sangat ngan api neraka tu. Mesti cikgu dia cerita macam macam.



p/s: Lepas ni boleh takutkan Rayyan lagi macam ni lah. Tapi Encik Tingkerbell dah pesan, jangan selalu sangat.

p/s/s: Rayyan masih pelat. Sikit sikit. Tapi takde la macam dulu. Kalau nyanyi lagu pun, mesti nak lidah tebal macam Ajai. Huruf 'esh'. Hahahaha


Thank you for spending time reading this entry yaw!

Wednesday, February 12, 2014

Congrats My Dear Best Friend, Miza!




My dearest best friend Hamizah Mohd Hanif, dah selamat bersalin semalam 11 Februari 2014, Selasa jam 8.35 pagi. Another baby girl! Alhamdulillah.

So secara rasminya Miza dah ada dua anak. Samalah kita. Geng! Hehehe..

Macam aku, 2 boys. Ko Miza, 2 girls. Takpe, next time no 3 lain gender plak ok. Huhuhu..

Maybe Sabtu ni boleh lah aku pi melawat. Tak sabar nak tengok muka baby. Sebab masa baby Hannah baru lahir dulu, muka sebijik ikut Fahmi. Pastu lama lama ikut Miza plak.

Anyway, congrats my dear friend!



p/s: Tunggu turn bila pulak Diba, Bad and Wanie pregnant. For Zati, I know your jodoh is out there somewhere. He's finding his way to meet you. :)




Thank you for spending time reading this entry yaw!

Tuesday, February 11, 2014

Good News is Always Good





Berita yang baik, selalunya baik.

Semua ini dirancang baik oleh Maha Pencipta. Allah tahu apa yang terbaik untuk hambaNya.

Teringin untuk berkongsi dengan semua. Tapi apakan daya, tidak semua berita baik perlu dikongsi bersama. Ada waktu boleh bercerita, ada waktu, tidak juga.

Cuma mampu tersenyum, dan meneruskan kehidupan seperti biasa.

Anggap ini semua satu lagi ujian Allah untuk hambaNya. Perlu tabah mengharungi semua ini.

:)



p/s: Luahan kosong di petang hari.

Thank you for spending time reading this entry yaw!

Tuesday, February 4, 2014

Review : Restoran Ayam Penyet Wong Solo, Taman Dagang, Ampang



Tarikh: 29 Januari 2014
Tempat: Restoran Ayam Penyet Wong Solo, Taman Dagang, Ampang


Okey, rasanya ni first time kot aku taip entri review tempat makan. Sebelum ni aku review movie yang aku tengok je. Hahahaha

Nak dijadikan cerita, lunch hari ni, kami officemate tergerak hati nak pergi makan kat Ayam Penyet Wong Solo, Taman Dagang, Ampang. Dok tanya tanya semua orang, at last, 12 orang pergi termasuk aku.

Huda, penganjur misi Jalan Jalan Cari Pasal TRC ni try call restoran ni konon nak booking tempat untuk 12 orang sebab selalunya time lunch ni memang selalu full. Alih alih, takde sape angkat call. So aku decide kuar office awal sket, book tempat siap siap, dengan Ekin, Aain dan Yanti.

Sampai je, kami dapat seat tingkat atas. Luas, boleh duduk sampai 16-18 orang. Duduk bersila plak tu. Ala ala macam makan kat Jepun. Hahahaha

Terus order set Ayam Penyet untuk 12 orang dan air Ice Buah untuk 4 orang (kami jela dulu) sementara menunggu lagi 8 orang sampai kemudian.

Tengah dok sembang sembang, air sampai dah. Servis laju plak tu. Siap bawak tempat basuh tangan, tisu, sudu garfu, untuk kami kat level atas. Sebab kat atas ni takde sinki. Tingkat atas semata je untuk kitorang duduk. So belasah jela.

Then, makanan sampai. Sangat pantas. Kami ni plak dah lapar sangat, terus la melantak. Tak tunggu member dah. Gile ah. Hahahaha

Layan gambar.

Gambar curi dari google.

Ekin and Me with our Ice Buah.

Yanti dan Aain.

Set Ayam Penyet. RM10.90. Set ni sekali ngan air mineral, tapi dalam mineral cawan dalam plastik. 

Ice Buah - RM 6.00. Sedap sangat. Recommended. Tapi agak manis la plak. Tapi ais dah cair, ok dah.

Makan dulu. Bismillah.

Ekin yang tak sabar makan, dan aku pun tak sabar makan.

OMG, first time aku gigit gigit tulang ayam. Selalunya aku tak reti makan. Tetiba jadi reti makan plak. -_-"
 Terus terang cakap, inilah ayam penyet the best selepas beberapa tempat aku pernah makan ayam penyet.

Ayamnya lembut, dengan rempah nya yang sangat sedap, membuatkan aku rasa nak ratah ratah tulang ayam. Nasi juga sedap. Wangi je macam pulut plak.

Dan ya, memang aku ratah ratah pun tulang ayam tu. Ingatkan nak tambah lagi satu set, kongsi ngan Yanti, tapi pikir satgi melantak, dah kul bape plak. Dah la lunch sejam je. So takpe, next time makan, confirm mintak lebih terus.

Sambal dia pedas tapi pedas yang boleh tahan lagi. Ada rasa masam masam manis, sedap. Sangat sedap.

Air pulak, Aain selalu order Ice Buah katanya. Kami pun nak gak la. Teringin yang sama. Sedap gak, penuh dengan buah buahan.

Pastu yang lain lain sampai, apelagas. Laju jela amik gambar siap suruh waiter tu amik gambar.

Huda, Hana, Ekin, Aku, Kak Herney, dak-account-praktikal tak-tau-nama, Norli, Finie, Yanti, Aain, Shakira and Tini.

Okeh, boleh bagi 4.5 bintang out of 5 bintang.

Sebab puas hati sangat. Servis cepat, waiter dan layanan okey, makanan sedap, lokasi senang cari.

Recommended. Serious.

WAJIB REPEAT. Nak ajak Encik Tingkerbell pasni.



Lokasi Restoran Ayam Penyet Wong Solo
No. 8-G-1 & 9-G-1, Seksyen 9
Jalan Medan Pusat Bandar 4A
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor

No. Telefon : [03] 89253414



p/s: Aku ada baca satu blog pasal review makan kat sini gak la. Tapi yang kelakar nya, dia kata, "Teringin nak makan kat Restoran Ayam Penyet Wong Solo sebab ramai cakap ayam penyet dia sedap." Tapi bila dia sampai kat kedai ni, dia order nasi putih dan sambal udang petai. 

Lepas tu, die komen kata, "Biasa biasa je makan sini. Takde lah sedap mana." So, dia kata takkan datang sini lagi dah sebab bukannya sedap sangat macam yang hebat diperkatakan tu"

Hmm.. personally la aku cakap, orang yang review ni rasanya tak paham kot. Dah TERANG TERANG semua orang kata AYAM PENYET sedap, ko pulak pi makan nasi putih dengan sambal udang petai tu buat apa?

Then, nak review kata tak sedap sangat. Tak nak datang lagi dah. 

Pikir sendiri lahhh.. Malas nak cakap lebih.


Thank you for spending time reading this entry yaw!