Thursday, October 16, 2014

Pengalaman Bersalin Anak Ketiga - Part 2




Sambungan dari Part 1.

Then, bidan masuk. Dia pun seluk la bukaan. Kebetulan Encik Tingkerbell pun masuk. Selalu kalau doktor atau bidan seluk, rasa senak sket. Ni aku takde rasa pape dah. Macam tak seluk pun ada.

Dan terus bidan bersuara.

"Dah bukak 9 cm ni."

Aku macam, "Hah? Patutlah rasa macam nak berak sangat dah ni."

Then bidan kata, "Jangan teran lagi. Doktor belum sampai. Sebab doktor Habibah bercuti, so kena tunggu doctor on-call."

Aku tanya, "Siapa doctor on-call?"

"Dr. Asmah"

Ooo.. Aku tau la siapa doktor ni, cuma tak pernah dapat consultation dari dia je. Sebab selama ni semua Doktor Habibah je. Dari Rayyan ngan Syauqie lagi.

Aku tanya doktor Asmah dok mana? Bidan cakap die dok Bukit Antarabangsa.

Aku pun kata la aku pun dari tempat yang sama tadi. Tapi kat Ukay Perdana.

Then aku cakap kat Encik Tingkerbell, "Nak tunggu doktor sampai, mau lagi setengah jam ni." Sebab masa tu dah 10.30 malam dah.

Bidan cakap, aku kena amik gas tahan sakit. Sebab aku memang betul betul nak bersalin dah ni. Cuma tunggu doktor sampai je. Gas tahan sakit ni bukan hilangkan rasa sakit pun. Cuma bidan bagitau aku, amik gas tu supaya elakkan aku dari meneran. Kang aku rasa sakit, aku meneran kang, rahim koyak tak cantik pulak. At least kalau doktor ade, doktor boleh gunting sikit.

Perghh.. Ayat bidan cakap main gunting gunting bawah aku ni macam rilek takde pape je. Hahahahaha.. Then bidan terus prepare siap siap alatan untuk aku bersalin. Pakaikan aku sarung kaki la, macam macam la yang aku tak nampak.

Okey yang tak boleh blah tu, Encik Tingkerbell ni, dah tau bukaan aku dah 9 cm, anytime dah bole nak bersalin dah, die bole cakap die nak keluar jap beli air. Ishkkk.. Nampak seperti melarikan diri tuh.

Contraction memang makin lama makin kuat. Makin lama makin sakit. Gas yang aku malas nak sedut tu pun (malas sedut sebab nanti aku jadi mamai) aku sedut sekuat hati. Contraction hilang je, mula la aku mamai. Mata tak bole nak bukak.

Then, doktor sampai. Alhamdulillahhhh.. Lega sangat doktor dah sampai. Doktor sampai dan dia check tengok aku. Dia tengok bibir ngan mata aku, dia suruh drip air. Dia tanya, tak minum air ke? Aku cakap minum sikit. Takpela, drip air. Takut dehydrated.

Pastu doktor check bawah plak, terus dia kata, "Ha dah boleh dah ni. Eh, suami manaa??"

Aku cakap la dia keluar jap. Ada kat luar. Boleh tak tolong panggil dia? Then ada nurse sorang keluar nak panggil laki aku nih. Rupanya laki aku takde kat luar. Terpaksa aku mintak tolong doktor amik henpon aku dalam beg. Doktor siap cakap sori sebab dia kena bukak beg aku semata nak amik henpon. Tak pasal pasal doktor cakap sori.

Sementara menunggu laki aku yang hilang ntah ke mana, doktor pecahkan ketuban.

*splash* (bunyi efek macam ala ala belon air meletup)

Air ketuban aku merecik ke baju doktor! Meletup ke hape. Nampak sangat membuak buak nak meletup ni. Haa betulla kata orang yang selalu tanya aku macam "Bila nak meletup ni?"

Ha amik ko memang meletup air ketuban aku.

Tergelak gelak doktor ngan bidan berdua. Sebab aku nampak kot air tu percik ke dia. Memang doktor dah pakai apron siap siap tapi kena gak kat lengan baju dia tu. Aku cakap sorry doktor. Doktor kata takpe takpe sambil gelak gelak. Bukan aku boleh control pun air ketuban aku kan.

Sakit contraction dah sampai, patutnya aku dah bole teran dah ni. Tapi doktor suruh tunggu laki aku. Ya ampun, mane la laki aku ni hilang. Contraction hilang, baru la laki aku sampai.

Sekarang sume dah ready, tunggu masa contraction sampai je baru aku boleh teran.

Tak lama je lepas tu, contraction datang, amik nafas 2, 3 saat dan terus aku push sekuat hati aku dan selama mana yang boleh. Sambil doktor cakap, "Haaaa pandai awak teran, sikit lagi sikit lagi."

Dan terus baby keluar. Sekali push je wei! Perghhh.. Memang nak keluar sangat nih. Hanya sekali push.

Tepat jam 11 malam, malam raya, 4 Oktober 2014, Aku dengar baby nangis. Sekejap je dia nangis tu. Laki aku kat seblah berulang ulang cakap Alhamdulillah. Aku juga. Yup, baby boy lagi. 3 hero dah aku dapat nih.

Dah settle baby, tali pusat dah potong, dah sedut lendir bawak keluar, baby yang hot dari oven diletakkan atas dada aku biar dia rasa badan ibu dia. Sambil tu doktor jahit 'bawah' aku ni. Terasa ngilu benang. Tak sakit sebab dah bius, tapi rase cam ngilu je bila benang tu ditarik.

Alhamdulillah, selamat semua. Mata aku pun segar lagi. Yela, dah puas makan kan. Tenaga still ada lagi. Sementara doktor dok jahit bawah tu, aku sembang sembang ngan Encik Tingkerbell.

Aku: Tadi pergi mana? Hilang pulak.

ET: Pergi Petronas sebelah. Beli air cincau. Dahaga. Kedai bawah semua dah tutup.

Aku: Tak pasal pasal doktor amik henpon orang dalam beg suruh call awak masuk labour room cepat.

ET: Alaa.. Tadi hospital ada call gak, suruh masuk labour room cepat. Isteri nak bersalin.

Aku: Haa kan.. tak pasal pasal hospital pun call. Ke nak melarikan diri sebenarnya?? Hahahaha

ET: Ishk, mane ade. Dahaga la. Rasa nak muntah sebab tadi makan kelam kabut. Orang mane bole makan kelam kabut nanti nak terkeluar balik.

Aku: Tau tak tadi sebnarnya dah boleh teran dah. Tapi doktor suruh tunggu suami gak.

ET: Tau. Tadi kan orang lalu kat blakang doktor. Nampak dah kepala baby. Eeeiii...

Aku: Eh, yeke? Crowning eh? Dah crowning la tu. (Sila google birth crowning kalau tak paham terms ni)

ET: Entah. Eh jangan cerita la. Geli la. Rasa nak muntah ni. Eeeeiii

Aku: Alaaa.. patut amik gambar je. Nak gak tengok camne.

ET: Mane boleh amik gambar la. Eeeiii.. geli.

Aku: Hahahaha..

Sempat gak la bergelak gelak lepas beranak. Lepas doktor habis kerja, bidan plak dok buat kerja dia. Aku pun tak tau dia buat apa. Then, bidan cakap dah boleh azan dan iqamat baby. Lepas tu boleh susukan badan terus.

Pelik gak, sebab selalunya susukan baby lepas baby dah siap mandi, dah bedung baby siap siap. Tapi this time, fresh fresh camtu terus susukan. Pastu dok tunggu tunggu, sampai pukul 1 pagi baby tak mandi lagi.

Aku think positif je. Tak cukup staff, lagipun aku dengar bunyi CTG bilik sebelah kuat gila. Maybe ade patient lain tengah operation ke ape ke. Lagipun malam raya. Siapa nak kerja kan?

Masa aku bersalin pun ada 2 orang je. Doktor ngan bidan. Masa Rayyan dan Syauqie dulu, meriah labour room. Sume sorak sorak bagai.

Dipendekkan cerita, aku dipindahkan masuk ke wad post natal kat tingkat 6, dalam pukul 2 pagi. Kesian kat laki aku sebab dia dah ngantuk gila sebnarnya. Dah la aku dok merengek rengek lapar la nak makan la ape la. Padahal dah melantak banyak nasi himpit tu. Lupe plak. Lepas beranak confirm lapar. Huhuhu

Tetiba rasa dejavu lagi. Katil ni pun katil sama aku dok masa lepas beranak Syauqie tahun lepas. Hahahaha.. Banyak jodoh ngan no 4 nih. No IC baby nanti confirm 141004-14-XXXX.


Katil tahun lepas, 2013, bersalin Syauqie dengan Doktor Habibah.

Katil sama tahun ni, dengan Dr. Asmah Yun.

Papehal pun, selamat datang ke dunia ni sayang.

Muhamad Eilman Adha Bin Muhamad Syahbani.

Gambar baby? Nanti nanti lah okey. :)



Thank you for spending time reading this entry yaw!

3 comments:

  1. perkongsian menarik..hehehe.

    by the way, blog saya ada masalah sikit, jadi terpaksa tukar link. jemput follow ye : blognisalpunya.blogspot.com

    ReplyDelete

Takkan baca je kot? Komen tak nak?